Selecteer een pagina

Keuzes maken… op basis waarvan?

Het maken van keuzes valt niet mee, om het maar zacht uit te drukken. Dat heb ik de afgelopen tijd wel ondervonden. Begin februari moest ik een keuze maken. Een keuze waarvan ik wist dat het grote invloed zou hebben op mijn leven. Een keuze met twee opties die totaal niet met elkaar te vergelijken waren.

Aan de ene kant was er een baan. Een interessante en uitdagende baan in een nieuwe omgeving met carrièremogelijkheden, ruimte voor ontwikkeling, hele goede arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en bij een mooi bedrijf. Dat ook nog eens gevestigd is bij mij om de hoek. Aan de andere kant was er een opdracht. Een interessante en uitdagende opdracht in een bekende omgeving, met de kans om het vanuit mijn eigen bedrijf te doen, met alle onzekerheid die daarbij hoort, maar met vrijheid om ernaast andere dingen te doen en op een flinke reisafstand vanaf huis.

De afweging die ik moest maken bracht me tot de vraag: Wat vind ik echt belangrijk? Hoe wil ik mijn leven leven? Ik dacht direct aan de theorie van Covey die we vorig jaar behandelden tijdens een PKP-dag. Van waaruit wil ik leven, was toen de vraag. Kies ik geld als centrum en baseer ik daar mijn keuzes op? Of genot, werk of bezit? Dat was niet mijn antwoord. Ik wil leven vanuit principes. Mijn principes zijn gebaseerd op waarden die ik belangrijk vind, zoals vrijheid, menswaardigheid, geluk, zelfredzaamheid en betekenis.

Het helder voor ogen hebben van je eigen principes, maakt het maken van belangrijke keuzes ineens een stuk makkelijker. Want als ik vrijheid zo belangrijk vind, omdat ik mijn tijd zo goed mogelijk wil besteden en een gevoel van vrijheid bijdraagt aan mijn geluk, is het logisch om niet te kiezen voor een vaste baan die veel tijd kost. Het duurde even voordat ik het hardop durfde te zeggen, maar ik koos voor de opdracht. Ik koos voor de vrijheid, het avontuur van zelfstandig zijn. En dat voelt goed. Ik heb het gevoel dat ik mijn eigen keuzes kan maken, mijn eigen broek op kan houden en werkelijk van betekenis kan zijn. Ik hoop dat ik met mijn bedrijf op mijn eigen vierkante meter en wie weet ook daarbuiten kan bouwen aan een beetje betere wereld.